Hakkımda

Fotoğrafım
Arkadaşlar Hoşgeldininiz Bloğumda sizleri görmekden mutluluk duyarım :)

13 Aralık 2016 Salı

Tarihi Bir Bilginin Doğru Olduğunu Nasıl Anlarız ?

Arkadaşlar İnternet ortamı Bir sürü gerçek tarih hakkında bilgi verdiğini iddia eden Kişiler ve sitelerle dolu Sizce bunlara körü körüne inanmamız mı lazım ? Bence hayır . Peki bu tarihi bilgilerin ne kadar doğru olduğunu nereden bileceğiz ?

*Öncelikle yazan kişinin tarihle ne kadar alakalı olduğuna bakınız..

*Tarih lisansı veya tarih akademisyenlerinden midir ? diye bakınız..

*Gerçek bilgiye ulaşmak istiyorsanız araştırmacı-yazar olayını pek takmayın özellikle tarih bölümü bitirmiş mi ona bakmamız lazım .Çünkü tarih ilminde çeşitli derslerde eğitimler verilmiştir bunlardan biride bibliografya ,bibliografya dediğimiz dal Tarihçinin yazdığı yazıyı nereye dayandırdığı yani o bilgiyi nereden aldığı ,nereden araştırdığı veya en basiti hangi kitabın kaçıncı sayfasından aldığını belirtmesidir biz buna künye yazmada diyoruz .Bu verilen künyeler nedir ne değildir diye kısa bi araştırma sonucu doğru mu yanlış mı anlarız . örneğin yazarın bilgiyi aldığını iddia ettiği kaynak birinci elden kaynak sa örneğin bizans zamanında anna komnena nın alexiad eseri gibi veya verdiği bilgi Halil inalcık , İlber ortaylı,Fuat köprülü gibi İlmi Bilgisi yüksek bir tarihçinin elinden çıkmışsa O bilgi doğrudur .

*Tarih bildiğini iddia eden kişiler bu bilgileri gözardı edemez . Eğer ki bu bahsettiğimiz kaynak belirtme olayını es geçmişse ya elinde kaynakçası yoktur yani olay tamamen kulak dan duyma sallama hikayelerdir Ya da kaynak belirtmek ile uğraşmadan yazısını yazmıştır ki bu da onun işini iyi yapmadığını gösterir işini iyi yapmayan biri ne kadar güvenilir olabilir ki ?
Tarihi bir bilginin gerçek olup olmadığına kanaat getirmemiz için Gösterilen Kaynaklara bakmamız lazımdır. Kaynaksız Bir bilgi doğru değildir.

Arkadaşlar Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ;
 '' GERÇEK TARİHÇİ KAYNAK BELİRTMEDEN KONUŞMAZ''

Okuduğunuz için Teşekkür ederim .... Diğer yazımızda Görüşmek dileğiyle ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder