Hakkımda

Fotoğrafım
Arkadaşlar Hoşgeldininiz Bloğumda sizleri görmekden mutluluk duyarım :)

24 Aralık 2016 Cumartesi

Mersin üniversitesi

Genel Bilgiler

Mersin Üniversitesi, TBMM’nin 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul ettiği 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş, 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiştir.
1993-1994 eğitim-öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Mersin Meslek Yüksekokulu, Gülnar Meslek Yüksekokulu, Mut Meslek Yüksekokulu, Tarsus Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarını yürütecek Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerine öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır.
Kuruluşundan bu yana; fakülte sayısını 13’e, yüksekokul sayısını 8’e, meslek yüksekokulu sayısını 12’ye, enstitü sayısını 5’e, araştırma merkezi sayısını ise 21’e çıkarmıştır.



Tarihçe

Mersin Üniversitesi, TBMM'nin 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul ettiği 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş, 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiştir.

1993-1994 eğitim-öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek okulu, Mersin Meslek Yüksekokulu, Gülnar Meslek Yüksek okulu, Mut Meslek Yüksek okulu, Tarsus Meslek Yüksek okulu ile lisansüstü programlarını yürütecek Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerine öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır.

Kuruluşundan bu yana; fakülte sayısını 13’e,  Yüksekokul sayısını 8’e, meslek yüksekokulu sayısını 12’ye, enstitü sayısını 5’e, araştırma merkezi sayısını ise 21’e çıkarmıştır.


Kampüste Yaşam

Laboratuvarlar

Üniversitemizin tüm fakülte ve yüksekokullarında 41 adet bilgisayar laboratuvarı ve bu laboratuvarlarda toplam 1940 adet bilgisayar bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, tüm akademik birimlere yayılan bilgisayar laboratuvarlarından ders uygulamalarının yanı sıra ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılan laboratuvarlar ise, araştırmacılara hemen her branşta geniş uygulama ve araştırma imkanı sunmaktadır. Toplam 225 adet laboratuvar ve 44 adet atölye, ileri düzey teknoloji ile donatılmış olup, gerek mekan gerekse de teknik donanım bakımından sürekli geliştirilmektedir.
Mersin Meslek Yüksekokulu’nda bulunan lisan laboratuvarında ise, bütün programlara Genel İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri verilmektedir.

Kütüphane

Kütüphane hizmetleri, 3000 metrekarelik Çiftlikköy Merkez Kütüphane, 800 metrekarelik Yenişehir Şube Kütüphanesi ve 400 metrekarelik Bilgi Erişim Salonu ile birlikte, toplam 4200 metrekarelik bir alanda, 294 kişi oturum kapasitesiyle hizmet vermektedir. Toplam 306 bilgisayardan oluşan serbest erişimli internet salonları ile kütüphane hizmetlerine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir.
Kütüphane tarafından; enformasyon ve rehberlik hizmeti, ödünç yayın verme hizmeti, kütüphaneler arası ödünç yayın sağlama hizmeti, üniversite yayınlarına ISBN ve ISSN numarasının alınması, kataloglama ve sınıflama hizmeti, bilgi tarama hizmeti verilmekte; ayrıca on binlerce kaynağa tam metin erişimi sağlayan veritabanlarına abonelikler gerçekleştirilmektedir.
Tüm kitap ve dokümanlar, bilgisayara dayalı işlevsel kütüphanecilik anlayışına uygun olarak Kütüphane Otomasyon Sistemi’ne aktarılmıştır. Kütüphane koleksiyonu; 71.563 adet kitap, 33 adet veri tabanı aboneliği, 805 adet basılı süreli yayın aboneliği, 1.312 adet tez, 350 adet broşür, 259 adet sesli kitap, 350 adet CD ile birlikte çok sayıda dergiden oluşmaktadır.
Görme engelli kullanıcılarının kütüphane ve bilgi teknolojilerinden yararlanmaları amacıyla kurulan Görme Engelliler Servisi’nde psikoloji, edebiyat ve iletişim gibi pek çok konudan oluşan sesli kitaplar bulunmaktadır. Görme engelli kullanıcılar, ekran okuma programı ile internetten araştırma yapabilmekte, kütüphaneden yararlanmak istedikleri herhangi bir kitaptan tarayıcı ve ekran okuma programı ile faydalanmakta, bu bölümde bulunan sesli kitap cd’lerini ve kendilerine ait cd’leri dinleyebilmektedirler.

Bilişim Faaliyetleri

Günlük hayatın ve bilim dünyasının vazgeçilmez unsuru olan internet teknolojileri, üniversitemizde aktif olarak kullanılmaktadır. Tüm kampüslerimizde ve yüksekokullarda bulunan 3.600 adet bilgisayar ile kurum içi ağ olanaklarından ve internetten faydalanılmaktadır.
Öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız internet üzerinden ftp, e-mail, kütüphane belge tarama sistemi ile radyo hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Öğrencilerimiz Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) aracılığı ile internetten ders kaydı yapma, güncelleme, notlarını öğrenme olanaklarına; öğretim üyelerimiz ise ders kaydı onaylama, not girişi yapma olanaklarına sahiptir. Personel Bilgi Sistemi (PBS) de tüm üniversite personelinin, özlük bilgileri ve kadro bilgilerini takip edebildiği bir programdır.
Patenti ve üretimi Mersin Üniversitesi’ne ait olan Web Kiosklar, süresiz ve ücretsiz internet erişim hizmeti sunmakta, tamamen özgür yazılım uygulamalarını barındırmaktadır. Metal muhafazalı ve duvara monteli serbest internet erişim terminalleri, şehir merkezindeki ve ilçelerdeki tüm okullarımızda toplam 100 noktada kurulmuştur.

Spor Tesisleri

Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra spora ve sporcuya destek vermeyi ödev sayan Mersin Üniversitesi, dünya ve ülke çapında çok sayıda başarıya imza atmıştır. Öğrenci ve öğretim elemanlarımız; tekvando, basketbol, futbol, voleybol, badminton, tenis, okçuluk, atletizm, step, salsa gibi değişik spor dallarında yüzümüzü güldürmekte, elde ettikleri derecelerle üniversitemizin adını ülkemizde ve dünyada duyurmaktadırlar.
Bugünkü spor alanlarımız; kapalı spor salonları, jimnastik salonları, tenis kortları, aletli kondisyon salonları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, atletizm pistleri ve beş bin seyirci kapasiteli olimpik stadyum, mini golf alanı, rekreasyon alanları ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzundan oluşmaktadır. Geniş katılımlı sportif ve sosyal etkinliklere ortam sağlayan spor alanlarımızdan öğrenci ve personelimizin yanı sıra Mersin halkı da faydalanabilmektedir.

Sağlık Hizmetleri

Mediko Sosyal :Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan sağlık ünitesi,öğrencilerimizin sağlık problemlerinde ilk başvuru merkezi olarak faaliyet göstermektedir. 1 aile hekimi, 3 pratisyen hekim, 3 diş hekimi, 2 hemşire ve 1 laboratuvar teknisyeni ile hizmet veren sağlık ünitesinde, tam kapasiteli 3 diş tedavi ünitesi ve muayenehaneler ile her türlü teşhis ve tıbbi tahlil yapabilecek nitelikte laboratuvarlar bulunmaktadır.
Sağlık ünitesine başvuran öğrenci ve personelin şikayetleri, doktorlar tarafından değerlendirilmekte, teşhis ve tedavileri yapılmakta, gerekli görülen hastaların sevkleri bir üst birim olan hastanelere yapılmaktadır.

Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi : 
Tıp Fakültesi’nin faaliyete geçmesinin ardından 1999 tarihinde hizmete açılan Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2007 tarihinde Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi adını almıştır. Sağlık hizmetleriyle ilgili tüm alanlarda eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama yapma olanağı sağlayan merkez, aynı zamanda Mersin ve bölge halkına kaliteli sağlık hizmeti sunmaktadır.
İleri tetkik ve tedavi için geniş imkanlarla donatılan Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, kent halkı ile en çok iç içe olan akademik birim konumundadır. Açık kalp ameliyatı¸ böbrek nakli, karaciğer nakli gibi her türlü ileri tetkik ve tedaviyi başarıyla yürüten, toplam 42 dalda poliklinik hizmeti veren ve 403 yatak kapasitesine sahip olan merkezde; kuruluşundan bu yana üç milyon tetkik ve tedavi yapılmış, 65 bin kişi ameliyat olmuştur.
Teknolojinin ve bilimin en son gelişmeleri ışığında ve modern hastane gerekleri göz önünde tutularak yapılandırılan merkez, TSE-ISO EN-9001-200 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahiptir.
Ayrıca Çiftlikköy Merkez Kampüsü’nde yapımı devam eden 400 yataklı, 21 ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin yer alacağı hastane binasının en kısa zamanda hizmete açılması planlanmaktadır.

Yemekhane Hizmetleri

Üniversitenin bütün kampüs ve birimlerinde, her gün düzenli olarak dört farklı yemekten oluşan öğle yemeği verilmektedir. Çiftlikköy Kampüsü’ndeki merkezi mutfakta üretilen yemeklerin ilçelerde bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına dağıtımı sağlanmaktadır.
Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan merkezi mutfak ve yemekhane, her gün ortalama 13 bin kişiye yemek hizmeti sunmaktadır. OHSAS, HACCP, İSO 9001-2000, TSE Kalite Belgesine sahip yemekhanede toplam 1.079 oturumlu 9 adet salon bulunmaktadır. Tüm yemek üretim ve dağıtım hizmetleri, gıda mühendisi denetiminde, deneyimli aşçılar ve personel tarafından yürütülmektedir.
Her gün ortalama 1.200 kişiye yemek hizmeti sunan Yenişehir Kampüsü yemekhanesi ise, toplam 725 metrekare alanda ve 3 ayrı salonda hizmet vermektedir.
Yemekhanelerin yanı sıra kampüslerde çeşitli kantin ve öğrenci kafeteryaları bulunmaktadır. Çiftlikköy Kampüsü içerisinde yer alan alışveriş merkezi, vadi tesisleri gibi alanlarda bulunan kafeterya ve restoranlar beslenme konusunda sunulan alternatifler artırmıştır.

Barınma

Mersin’de, üniversitemize, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ve özel kuruluşlara ait yurtlar bulunmaktadır. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği servisinin yanı sıra üniversite kampüslerine ücretsiz ulaşım hizmeti verilmektedir. Gülnar Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise 200 yatak kapasiteli öğrenci yurdu bulunmaktadır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Yurt Kompleksinde, bayan öğrenciler için 700, erkek öğrenciler için 540 olmak üzere toplam 1.240 kişilik yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra tatil sitelerinde güz ve kış aylarında kaliteli ve ucuz fiyatlı daire veya oda kiralamak mümkündür. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacı, özel yurtların da açılmasıyla önemli ölçüde giderilmiştir.

Toplantı Salonları

Bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabilmesi için değişik kapasitelerde çok sayıda konferans ve toplantı salonu mevcuttur. Fakülte ve yüksekokullardaki salonlara ek olarak Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan salonlar üniversitemizin yanı sıra kentimizin salon ihtiyacını da karşılamaktadır.
Çiftlikköy Kampüsü’nde yer alan Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu, 200 kişilik oturma kapasitesine sahip olup, çeviri salonu, barkovizyon ve merkezi klimatizasyon sistemi ve gelişmiş teknolojik imkanlarla donatılmıştır.
Toplam 5 adet salondan oluşan Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde ise 1 adet 407 kişilik, 3 adet 200’er kişilik konferans salonu ve 2 adet 117 kişilik sergi salonu mevcuttur. Gelişmiş teknolojik imkanlara sahip olan kültür merkezi, hizmete açıldığı günden bu güne kadar ulusal ve uluslararası nitelikteki çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.
Çiftlikköy Merkez Kampüsü’nde bulunan, 2.500 oturma kapasiteli amfi tiyatro, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında hizmete girmiştir. Üniversitemizde ve kentimizde sosyal hayatı canlandırma yolunda büyük bir ihtiyacı karşılayan amfi tiyatro, çeşitli bilimsel ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Uygulama Kreşi ve Anaokulu

Eğitim Fakültesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Uygulama Kreşi ve Anaokulu, öğrencilere uygulama alanı yaratmakta, 3-6 yaş arası çocuklara okul öncesi eğitim vermektedir. Yenişehir Kampüsü’nde bulunan Uygulama Kreşi ve Anaokulu’nda 5 derslik, yatakhane, mutfak ve oyun salonu mevcuttur. 100 öğrenci kapasiteli Uygulama Kreşi ve Anaokulu, önceliği Mersin Üniversitesi çalışanlarının çocukları olmak üzere çağdaş eğitim vermektedir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri
Çalışmalarını Çiftlikköy Kampüsü’nde sürdüren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi, Mersin Üniversitesi bünyesinde, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veren bir öğrenci hizmet birimidir. Merkezin amacı, öğrencilerimizin, bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki yönden en üst düzeyde ve çok yönlü olarak gelişmelerine destek olmaktır. Buna paralel olarak, öğrenim sürecinde ortaya çıkabilecek olan çeşitli problemlere yönelik önleyici ve gelişimsel çalışmalar yürütmektedir.
Merkez, üniversitemizin öncelikleri ve öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarını planlayarak, bireysel psikolojik danışma, grupla psikolojik danışma, grupla psikolojik danışma ve yönlendirme alanlarında etkinliklerini sürdürmektedir.


Alışveriş



Çiftlikköy Kampüsü’nde, öğrenci ve öğretim elemanlarının sosyal tesis ihtiyaçlarını karşılayan bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. 2000 yılından bu yana hizmet veren merkezde; kitap evi, restoran, kafeterya, oyun salonları, banka, kırtasiye, internet kafe, market, sinema gibi öğrenci ve personele yönelik sosyal mekanlar bulunmaktadır.
Ayrıca Çiflikköy ve Yenişehir kampüslerinde PTT şubeleri ile çeşitli bankaların ATM’leri hizmet vermekte; Çiftlikköy Kampüsü’nde iki banka şubesi bulunmaktadır.
Ulaşım
Üniversitemiz kampüslerine ulaşım, çeşitli toplu taşıma vasıtaları ve üniversite araçları ile sağlanmaktadır. Günün hemen her saati üniversitenin tüm kampüslerine kolaylıkla ulaşmak mümkündür.
Çiftlikköy ile Yenişehir Kampüsü arasında yapılan ring seferleri, öğrenci ve personele ücretsiz ulaşım hizmeti sunmaktadır. Gün boyunca düzenli aralıklarla hizmet veren üniversite otobüsleri, hem iki kampüs arasında hem de kampüs içinde ulaşımı sağlamaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder